Zorg en Welzijn

Mens en Gezondheid

Binnen deze keuze leer je alles over voedingsstoffen en welke functies ze hebben. Je leert waarom voeding zo belangrijk is, je kent hierna de voedingswijzer en weet meer over diëten en voedingsgewoonten. Wat adviseer je mensen, bijvoorbeeld, wanneer ze willen afvallen? Wat zijn (on) gezonde levensstijlen en welke invloed heeft voeding hierop? Je gaat recepten lezen en gerechten bereiden. Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het bereiden van gerechten en het inkopen van voedingsmiddelen. Ook is hygiëne een belangrijk onderdeel in de keuken, hiermee ga je oefenen in de praktijk.


Voorkomen van ongevallen en EHBO

Bij deze module behandel je, zelfstandig of in groepjes van twee, allerlei onderwerpen op het gebied van EHBO en BHV. EHBO is Eerste Hulp Bij Ongevallen. BHV staat voor BedrijfsHulpVerlening. Daarin zit (minimale) EHBO, brandbestrijding en ontruiming. Tijdens deze module kan je een reanimatiediploma behalen en een BHV-diploma. We gaan o.a. de EHBO-koffers onderzoeken, een hele simpele RIE maken en ontruimingsplattegronden controleren. Je gaat ook de brandbestrijdingsmiddelen controleren en checken welke aanwezig zijn op school. Uiteraard doen we ook aan brandbestrijding en moet je meerdere brandjes kunnen blussen. Na afloop weet je ook wat je moet doen in geval van een beroerte of hartaanval. Met behulp van diverse theoretische en praktische opdrachten ga je aan de slag.


Sport en Beweging

Het keuzevak 'Sport en Beweging' bestaat uit de volgende onderdelen:
  • Eigen vaardigheid
  • Leren lesgeven en organiseren
  • Sport exploratie
  • Ontwikkelen sportfolio
Tijdens het keuzevak Sport en Beweging krijg je 4 uur extra sport per week en maak je kennis met alle onderdelen. Behalve dat je aan je eigen sportvaardigheid werkt, leer je wat lesgeven inhoudt en hoe je een wedstrijd of sporttoernooi kunt organiseren. Ook buiten de gymzaal word je geschoold. Zo leer je hoe je een (s)portfolio ontwikkelt en welke spelregels er gelden. Wanneer je door wil stromen naar het CIOS of een andere sportopleiding is dit een ideale voorscholing.